Anadolu'da Haber Ajansı (an-ha) muhabirinin edindiği bilgiye göre, Seydişehir Belediye Düğün Salonu'nda gerçekleştirilen toplantıların ilki Seydişehir Kaymakamı Tuncay Sonel, Belediye Başkanı Abdulkadir Çat,Belde Belediye Başkanları ile köy ve mahalle muhtarların katılımı ile yapıldı. İkinci gün toplantısı ise Seydişehir Belediye Başkanı Abdulkadir Çat, Sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve odak grupları ile basın mensuplarına yönelik olarak gerçekleştirildi.Tübikam Başkanı Alemdar Yalçın, Yönetim Kurulu Üyesi Yrd. Doç. Dr. Serdar Ulukan,Tübikam Akademi Başkan Yrd. Özer Özgüç'ün katıldığı toplantılarda Alemdar Yalçın projeyi anlatan bir sunum yaptı.
Seydişehir Belediyesi AB Proje koordinatörlüğünün hazırladığı Mevka tarafından kabul gören Yerel Dinamikler Ön Raporu Projesi Tübikam (Türkiye Bilimsel Teknik Araştırmalar Merkezi) İşbirliği ile hazırlanacak. Seydişehir'in markalaşmamış, görünürlüğü olmayan tüm değerlerinin anket ve bire bir görüşmelerle ortaya çıkarıldığı toplantıdan sonra elde edilecek veriler daha sonrasındaki araştırmalar ve eylem planı ile oluşturulacak nihai rapor bundan sonraki projelere bilimsel veri oluşturması bakımından da son derece önem taşıyor.
Seydişehir Belediyesi Ab Proje Koordinatörü ve aynı zamanda Yerel Dinamikler Ön Raporu Projesinin de koordinatörü olan Filiz Şahin toplantının açılışında verdiği bilgide projenin genel çerçevesini şöyle çizdi: "Seydişehir Yerel Dinamikler Ön Raporu Projesi Seydişehir'in sahip olduğu yerel özelliklerin yeterince yaşanmadığından yola çıkılarak Bölge ve Türkiye düzeyinde bilinmesi,tanınması,fark edilmesi ve markalaştırılmasının gerekliliği üzerine kurgulanmış bir projedir. Projemiz bilimsel temellidir ve daha sonraki projelerimize de girdi sağlayarak Seydişehirle ilgili bilimsel envanter oluşturacaktır" dedi.
"Yerel Ürünlerimizin Markalaşmasını sağlayarak Üretim ve İstihdamı Artıracağız"
Toplantıların açılış konuşmasını yapan Seydişehir Belediye Başkanı Abdulkadir Çat;"Seydişehir Belediyesi AB Proje koordinatörlüğü kapsamında hazırlanan projemiz ilk defa Mevlana Kalkınma Ajansı tarafından kabul edildi.Belediyemiz bünyesinde oluşturduğumuz Filiz Şahin'in başında bulunduğu AB Proje koordinatörlüğü bünyesinde hazırladığımız 14 projenin 4'ü kabul gördü.Son olarak kabul edilen Mevka destekli Seydişehir Belediyesi Yerel Dinamikler Ön Raporu projemizin yol haritasının çizileceği bu toplantılarla projeyi başlatıyoruz. Amacımız Seydişehir'deki yerel dinamiklerin,sahip olduğumuz kültürel zenginliğin harekete geçirilmesi, kayıt altına alınması ve ilçemizin geleceğine yönelik hem istihdam politikalarında, hem üretimde bunların ortaya konularak ilçemizin iktisadi ve sosyal hayatına ciddi bir katkıda bulunmasını sağlamaktır. Seydişehir yılda 3,5 milyon aracın geçtiği turizm yolu olarak nitelendirdiğimiz Konya Antalya yolu üzerinde olması nedeniyle stratejik bir öneme sahip. Bu nedenle buradaki potansiyelden iktisadi ve sosyal alanda faydalanabilmek amacıyla hayata geçireceğimiz Her Eve Bir Atölye Projesi için 15 bin metrekare yer satın aldık.Projesini hazırlayarak dolgusunu yaptık. Yerel Dinamikler Ön Raporu Projemizle markalaştıracağımız,öne çıkaracağımız yerel ürünlerimizin, Her Eve Bir Atölye Projemiz kapsamında satılıp sergilenmesine olanak sağlayarak hem vatandaşlarımıza istihdam, hem de üretime katma değer kazandırma hedefindeyiz. Seydişehirimizin Türkiye ve dünyada tanınmasını sağlanabilecek Seydişehir’e ait yerel dinamiklerin neler olabileceğini hep birlikte belirleyerek Seydişehirimize iş ve aş sağlama çabasındayız" dedi.
Tübikam Başkanı Prof. Dr. Alemdar Yalçın, Seydişehir'in ve Anadolu'nun kardeşliğin, birlik ve beraberliğin, bize ait değerlerin oluşmasında ilk tekne olduğunu vurguladı. Seyyid Harun Veli'nin Ahmet Yesevi'yi yetiştiren Aslan Babanın torunu, Mansur Babanın oğlu olduğunu kaydeden Yalçın, Seyyid Harun Veli'nin Horasan üzerinden Seydişehir'e Ahmet Yesevi tarafından inanç öğretmek için gönderildiğine dikkat çekti.Yalçın" Bu nedenle Seydişehir bir inanç kaynağı ,ışık kaynağı, kardeşlik kaynağıdır.Seydişehir ve Anadolu bir hazine sandığıdır.Bu proje ile hep birlikte Seydişehir'in uyanmasına, manevi değerlerinin ve yerel zenginliğinin ortaya çıkarılmasını sağlayarak buradaki zengin hazine sandığının kapağını açacağız. Seydişehir'in çeyiz sandığı içerisindeki güzellikleri, Seydişehir'in hazinelerini ortaya çıkaracağız " dedi. Prof Dr. Alemdar Yalçın projenin hedefleri, kazandıracakları konusunda sunum yaptı ve Safranbolu ve Beypazarı örneklerini verdi.
Toplantılara katılan Seydişehir'in odak grupları, toplantıya yoğun ilgi gösterdi. Seydişehir'deki kültürel zenginliğin ortaya çıkarılması anlamında şehrimizde ilk defa böyle geniş kapsamlı bir toplantıyı gerçekleştirilmesinden dolayı çok mutlu olduklarını ifade ettiler ve Seydişehir Belediye Başkanı Abdulkadir Çat'a teşekkürlerini sundular. Görüşlerini sunan katılımcılar toplantı esnasında dağıtılan anketi doldurdular.
Seydişehir Belediyesi Yerel Dinamikler Ön Projenin Amacı , Hedefi ve Kazandıracakları
Hedefi bir ay içinde ilçenin coğrafi sınırları içinde bulunan yöreye ait özellikler ve güzelliklerin belirlenmesi ve bir rapor haline getirilmesi. Projenin kazandıracakları ise yöreye ait gıda, el işi ve benzeri unsurların üretilmesi tanıtılması ve yöreye ekonomik girdi getirecek hale getirilmesi için yapılması gereken eylem planlarının belirlenmesi.Seydişehir yerel dinamikleri olan değerlerin bölge, Türkiye ve dünyada görünürlüğünün sağlanması, diğer bir deyişle Markalaşmanın sağlanması.İlçenin ticari ve iktisadi hareketliliğin sağlanması için yönlendirici bilgi edinilmesi, sürdürülebilir olmasını sağlayıcı yeni sosyal ve iktisadi projelerin gerçekleştirilmesidir. İlçeye yerel dinamikleri adına katma değer yaratacak çalışmaların yapılması,Seydişehir’in kalkınmasına olumlu katkılar sunacak başvuru bilgi envanteri için tasarlanmıştır. Uzun vadeli getirisi Safranbolu ve Beypazarı örneğinde olduğu gibi Türkiye’ye ve dünyaya açılmak, tanınmak adına yapılacak çalışmaları belirlemektir. İlçenin turizm hareketliliğinin nasıl artırılacağına dair başvuru bilgisinin nasıl kullanılabileceğini saptamak. Safranbolu ve Beypazarı örneğinde olduğu gibi Türkiye’ye ve dünyaya açılmak, tanınmak adına yapılacak çalışmaları belirlemek.İlçenin turizm hareketliliğinin nasıl artırılacağına dair başvuru bilgisinin nasıl kullanılabileceğini saptamak.
(an-ha) .::İ.E.T ::.
Seydişehir Belediyesi İlçenin Kültür Hazine Sandığını Açıyor
Konya Seydişehir Belediyesi, Mevlana Kalkınma Ajansı tarafından kabul edilen "Seydişehir Belediyesi Yerel Dinamikler Ön Raporu" Projesine start verdi. Proje kapsamında Seydişehir'in değişik kesimlerine yönelik geniş katılımlı bilgilendirme toplantıları yapıldı.
